Kolorowa, warstwowa przekąska z wędzonym łososiem to hit w moim domu. Robię ją w 20 minut

Dodano:
Przekąska z wędzonym łososiem Źródło: Shutterstock / Viktory Panchenko
Jeśli macie ochotę na wyjątkową i zdrową przekąskę, chwyćcie za szklanki i kilka produktów. Pokażę wam, jak przygotować prostą, smaczną i efektowną sałatkę warstwową, która sprawdzi się też na domowych przyjęciach.

Moja propozycja na smaczną przekąskę to sałatka warstwowa. Przygotowuję ją jednak nie w salaterce, lecz w szklankach na jedną porcję. Podana w takiej formie wygląda bardzo elegancko. Zwłaszcza że składniki, z których ją robię są kolorowe. Jednak ważniejsze jest to, że są też bardzo zdrowe, są to bowiem: ryż, łosoś wędzony, awokado i świeży ogórek.

Jak przygotować ryż do sałatki warstwowej?

Ryż do sałatki warstwowej najlepiej jest ugotować na sypko. Można tu sięgnąć po ryż biały długoziarnisty, ryż jaśminowy czy basmati. Dobrze też sprawdzi się ryż parboiled oraz pełnoziarnisty. Bez problemu można tu wykorzystać ryż z poprzedniego obiadu. Nie potrzebujemy go bowiem zbyt dużo.

Jak zrobić sałatkę warstwową w szklance?

Sałatka warstwowa najładniej będzie się prezentować w gładkiej, bezbarwnej szklance. Robi się ją bardzo szybko. Wystarczy tylko ugotować ryż, a potem drobno pokroić pozostałe składniki. Ryż, rybę i warzywa należy nakładać do szklanek warstwami. Najlepiej przeplatając je różnymi kolorami. Warto wspomnieć, że sałatka ta zawiera same wartościowe składniki, a przy tym jest lekkostrawna.

Przepis: Sałatka warstwowa z awokado

Sałatka z ryżu, awokado, ogórka i wędzonego łososia

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
210 w każdej porcji

Składniki

  • 100 g ryżu długoziarnistego
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 ogórka sałatkowego
  • 150 g wędzonego łososia
  • sezam czarny i biały do posypania
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ryżuRyż opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Przemieszaj go widelcem, wystudź.
  2. Rozdrabnianie składnikówAwokado obierz, pokrój w drobną kostkę. Ogórek umyj, wytrzyj, pokrój w małą kostkę. Łososia pokrój w kostkę.
  3. Formowanie sałatkiDo szklanek nakładaj na przemian warstwy ryżu, warzyw i wędzonego łososia. Wierzch sałatki posyp podprażonymi ziarnami sezamu.

Wskazówka: Wystudzony, ugotowany ryż możecie też wymieszać z posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Prosty sos do sałatki warstwowej

Jeśli chcecie, by sałatka była bardziej soczysta, możecie ją skropić prostym, lekkim sosem. Przygotujecie go na bazie oliwy z oliwek i soku z cytryny. Wystarczy, że skropicie sosem już nałożoną do szklanek sałatkę. Sos zacznie spływać, nawilżając poszczególne warstwy.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...